Spanje staat bekend om het warme en zonnige weer. Binnen dit zonovergoten land behoort Sevilla zonder enige twijfel tot de warmste en meest zonnige plekken. De stad is in de zomermaanden zelfs zo warm, dat men met de bouw van de huizen rekening gehouden heeft met de hete zonnestralen. Vooral de oudere straten in Sevilla zijn op zo’n manier aangelegd dat het zonlicht zoveel mogelijk gehinderd wordt en de straten zo weinig mogelijk kan bereiken. Tijdens de heetste maanden worden er zelfs doeken gespannen om extra schaduw te creëren in het centrum van de stad.
Het weer in Sevilla
Warm zeeklimaat
Het klimaat van Sevilla is een warm zeeklimaat. Binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de code Cfa. Andere termen voor dit klimaattype zijn een mediterraan klimaat of een Middellandse Zee-klimaat. Sevilla ligt overigens niet aan de Middellandse Zee, maar staat wel deels onder invloed van het zeewater uit deze zee die tussen Europa en Afrika ligt.
Kenmerkend voor het klimaat van Sevilla zijn de zeer milde winters en de warme tot hete zomers. Neerslag valt hoofdzakelijk in de winter en in mindere mate in het voor- en najaar. In de zomer is het vrijwel geheel droog.
Regen
Er valt op jaarbasis ruim vijfhonderd millimeter neerslag. Dat is vrijwel altijd in de vorm van regen. Sneeuw komt vrijwel niet voor in Sevilla en ook hagel komt vrij weinig voor in Sevilla. In de wintermaanden komt er ongeveer één op de drie dagen neerslag voor. Dat is meestal in de vorm van matige regen. De kans op onweersbuien is het grootst in de maanden april, mei, september en oktober. In de maanden juli en augustus regent het maar af en toe. Met respectievelijk 91 en 99 millimeter zijn de maanden november en december het natste.
Zonneschijn
Met bijna 3000 zonuren per jaar behoort Sevilla tot de meest zonnige steden van Europa. Vooral in de maanden juni, juli en augustus laat de zon zich veel zien. Gemiddeld is het dan 11 tot 12 uur per dag zonnig te noemen. Zelfs de sombere maanden doen het nog goed in Sevilla. In de winterperiode is het gemiddeld vijf tot zes uur per dag zonnig. Ter vergelijking: in De Bilt worden deze cijfers in het voorjaar gehaald en blijven ze er in het najaar zelfs onder.
Zelfs in de winter schijnt de zon geregeld in Sevilla. Het is vooral de kortere daglengte die ervoor zorgt dat het aantal uren zonneschijn in de winter lager ligt dan tijdens de andere seizoenen.
Temperaturen
Sevilla kent vier seizoenen, waarbij er een verschil is in temperatuur, hoeveelheid neerslag en aantal zonuren. De temperatuur ligt in de koudste maanden op een niveau waarbij je in Nederland van voorjaar spreekt. Januari is met een gemiddelde maximumtemperatuur van 16,0 graden Celsius de koelste maand. Het grappige is dat wij als Nederlanders dan heerlijk genieten van het lenteachtige weer in Sevilla, terwijl de locals met handschoenen en andere winterse accessoires op straat lopen. In het voorjaar gaat het kwik al regelmatig naar zomerse waardes van 25 graden Celsius of meer. Vaak wordt in mei al de eerste tropisch dag geregistreerd (30 graden of meer). In de zomerperiode zijn dit soort temperaturen meer regel dan uitzondering. In juli en augustus ligt de maximumtemperatuur gemiddeld tussen de 33 en 38 graden Celsius. Vrijwel iedere zomer komt er ook een periode voorbij waarbij het meerdere dagen zelfs veertig graden of warmer wordt. Pas vanaf half september wordt het weer aangenaam in Sevilla.
Saharazand
Af en toe waait de Calima over Sevilla. Bij dit verschijnsel wordt er Saharalucht vanaf het Afrikaanse continent aangevoerd. De naam Calima wordt eigenlijk gebruikt voor de oostelijke wind die een stoffige warme lucht vanaf Afrika richting de Canarische Eilanden blaast. Soms komt er een luchtstroming op gang die warme Saharalucht naar noordelijk gelegen gebieden brengt, zoals Andalusië. Tijdens dat soort dagen kan de lucht in Sevilla bruinig tot zelfs echt rood worden. Dit is het gevolg van de vele stofdeeltjes die dan in de lucht zitten en het zonlicht breken. Tijdens een Calima kunnen de temperaturen plots flink oplopen. Een Calima komt vooral in het voorjaar weleens voor.
De foto hierboven is gemaakt op 16 maart 2022, toen de Calima over Sevilla trok. Nu lijkt het een beetje op een ouderwetse sephia-foto. Een dag eerder kleurde de lucht echt rood. Het leek toen alsof je je op Mars bevond.
Klimaatstatistieken van Sevilla
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Sevilla zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Sevilla. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.