Het Real Alcázar: dé bezienswaardigheid van Sevilla

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Sevilla is het Real Alcázar. Dit koninklijk paleis van de stad Sevilla is nog steeds in gebruik door de koninklijke familie. Het bouwwerk staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is dus een absolute ‘must see’ bij een bezoek aan deze stad. Er is vrijwel geen toerist die een bezoek aan dit bijzondere complex overslaat. Trek gerust een uur of twee of langer uit om het paleis en de tuinen te bewonderen. Zorg er wel voor dat je je tickets al vooraf gereserveerd hebt, want anders kun je rekenen op lange wachtrijen bij de kassa van het Real Alcazar.

Je kunt de Real Alcazar tickets reserveren via onze betrouwbare partner Tiqets.
* gratis annuleren tot 24 uur van tevoren
* directe bevestiging
* toegang tot het Alcazar zonder wachtrij

Wil je weten wie Tiqets is en hoe betrouwbaar ze zijn? Lees dan dit:
5 dingen die je moet weten over Tiqets

Geschiedenis van het Real Alcázar

Op de plek waar nu het Real Alcázar staat, stond oorspronkelijk een Romeins fort en iets later een Visgotisch fort. In 913 verrees het eerste kasteel op deze plek toen Abd-ar-Rahman III hier opdracht voor gaf. Het werd in de 11e eeuw nog verder uitgebreid en kreeg de naam Al-Moewarak. In de 14e eeuw werden de Moren in Spanje overwonnen en begon een nieuw tijdperk. Alfons X van Castilië liet in eerste instantie het paleis nog verder uitbreiden, maar Koning Peter I van Castilië gaf in 1364 opdracht tot de bouw van een heel nieuw paleis op dezelfde locatie. De basis van het huidige Real Alcázar.

Het oorspronkelijke Real Alcázar had Moorse invloeden, doordat Koning Peter gebruikmaakte van veel Moorse bouwmeesters. Deze stijl is nog steeds goed te zien. Later werd het Alcazár nog verder uitgebreid met onder andere gotische en renaissance-elementen in de 16e eeuw.

Real Alcázar

Wat is er te zien in het Real Alcázar?

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden binnen het Real Alcazar.

Palacio Mudejár (Mudejár paleis)
Dit gedeelte is het belangrijkste deel van het Real Alcazár en biedt toegang tot de verschillende binnenplaatsen en zalen. Vergaap je aan de gevel met zowel gotische als almohade-bouwelementen en waan je even een koning in de slaapkamer van de Moorse koningen die hier gewoond hebben.

Patio de las Doncellas (Maagdenhof)
Misschien komt dit deel van het paleis je bekend voor. Hier is namelijk een deel van de film Kingdom of Heaven (2005) opgenomen. De patio is aangelegd in opdracht van Peter I door Moorse bouwmeesters en in het midden vind je een langwerpige vijver. Hieromheen liggen verzonken tuinen en een galerij die toegang geeft tot ontvangstzalen. Wanneer je omhoog kijkt, zie je dat de bovenetage niet in Moorse stijl is gebouwd, maar in Italiaanse renaissance stijl. Deze etage is in de regeerperiode van Karel V toegevoegd. In de film zie je dat de vloer van de patio van marmer is. Dit is er ook vroeger een periode geweest. Voor de filmopnames is de patio volledig gerestaureerd, en de marmeren vloer is er toen uitgehaald. Speciaal voor de film is de vloer tijdelijk weer bedekt met marmer.

Casa de Contración (Contracthuis)
Onder het paleiscomplex van Real Alcázar valt ook het Casa Contración uit 1503. Hier werd de handel met de nieuwe wereld geadministreerd en huisvestte ook de zeevaartschool. De eerste directeur hiervan was Amerigo Verpucci. Een andere beroemdheid die voet heeft gezet in het Casa de Contración is Christoffel Columbus. Na zijn tweede reis naar Amerika ontving het koningspaar Ferdinand en Isabella de ontdekkingsreiziger in de kapel.

Patio del Yeso (Gipshof)
Je bevindt je hier in één van de oudste gedeelten van het Alcazár. Deze patio uit de twaalfde eeuw, heeft met gips bewerkte bogen. Stille getuigen van de uiterst precieze manier van werken van de Moren.

Salón de Embajadores (Gezantenzaal)
Deze bijzondere zaal mag je tijdens een bezoek aan het Alcazár niet overslaan. Gebouwd in de 15e eeuw door Pedro I en hier zie je schitterende mudéjar bouwkunst terug. De decoratie van het interieur is een combinatie van stucwerk van keramiek in de vorm van tegeltjes. Het plafond is va hout met schitterend inlegwerk. De koepel daarentegen is volledig in mozarabische bouwstijl opgetrokken.

Tuinen
Het complex van het Real Alcazár beslaat naast de gebouwen, nog eens zo’n 60.000 m² aan tuinen. Ook deze tuinen zijn in verschillende stijlen aangelegd en zijn in de loop der jaren aan nogal wat veranderingen onderhevig geweest. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de meer dan 170 soorten planten en sierlijke fonteinen.

Een weetje over het Real Alcázar

De schitterende architectuur van het Real Alcazár is ook in de filmwereld niet onopgemerkt gebleven. In 1962 werd de met 7 Oscars bekroonde film Lawrence of Arabia hier opgenomen. In 2005 was het Patio de las Doncellas onderdeel van de film Kingdom of Heaven met Orlando Bloom. En het vijfde seizoen van Game of Thrones is ook deels in het Alcazár en in Sevilla zelf opgenomen.

Real Alcázar