Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Sevilla op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Sevilla vind je terug op de vele Sevilla en Andalusië sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Sevilla of de regio Andalusië kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Coronaregels voor Sevilla (en de rest van Spanje)

De COVID-19-pandemie zorgt ervoor dat je voor het reizen naar Sevilla en tijdens je vakantie in Spanje te maken zou kunnen krijgen met een aantal coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden. Ook kunnen er inreisbeperkingen gelden.

✅  Bekijk de actuele coronamaatregelen voor Spanje

Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Sevilla is 112. Net zoals in Nederland zorgt de Engels en Spaans sprekende operator ervoor dat de juiste hulpdiensten gewaarschuwd zullen worden (politie, ambulance en/of brandweer).

Douane

Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen, waardoor er amper beperkingen bestaan voor het meenemen van goederen naar Sevilla of het mee terug nemen van in Sevilla gekochte goederen. Let op: meer dan 800 sigaretten meenemen is niet altijd toegestaan.
Houd er rekening mee dat het meenemen van drugs of wapens niet mag. In Spanje kun je soms nepwapens kopen die amper van echt te onderscheiden zijn. Deze worden in Nederland als echte wapens beschouwd en zijn dus net zo strafbaar.

Drinkwater

Het leidingwater in Sevilla is veilig om te drinken. De smaak is echter niet zo neutraal als die van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats kraanwater.

drinkwater

Elektriciteit

Als je naar Sevilla reist heb je geen reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in Sevilla. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland.

Entreetickets en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Sevilla bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Sevilla.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Sevilla
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Sevilla via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Sevilla via GetYourGuide

Feestdagen

Voor Sevilla staan er ieder jaar een aantal feesten en feestdagen op de kalender. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
28 februari – Día de Andalucía
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In april wordt het Feria de Abril gevierd.

feestdagen

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants en bars in Sevilla.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

Als je een stedentrip naar Sevilla maakt dan hoef je niet teveel contant geld mee te nemen. Je kunt immers op meerdere plekken in Sevilla geld uit de geldautomaat halen. Met je Nederlandse pinpas kan dat zonder extra kosten, mits je pas geschikt is om in het buitenland (Europa) te pinnen. Met creditcard betalen kan op redelijk wat plekken in Sevilla.

In Sevilla betaal je gewoon met de euro. Je hebt dus geen gedoe met geld wisselen of omrekenen.

Internet / Wi-Fi

Wie kan tegenwoordig nog zonder internet op reis. Je kunt natuurlijk gebruik maken van mobiel internet op je telefoon, maar vanwege de kosten is het vaak interessanter om gebruik te maken van gratis Wi-Fi netwerken. Die zijn er ook in Sevilla genoeg. Veel restaurants en bars bieden gratis draadloos internet aan. In hotels kun je tegenwoordig vrijwel altijd gebruik maken van draadloos internet, al dan niet betaald.

Reisdocumenten

Om naar Sevilla te vliegen zul je jezelf moeten kunnen legitimeren door middel van een geldige Europese identiteitskaart of een geldig paspoort. Spanje kent een identificatieplicht. Wie naar Sevilla reist die moet er rekening mee houden dat je indien de situatie daarom vraagt je jezelf moet kunnen legitimeren.

Siësta

Een traditie die in Sevilla nog steeds merkbaar is, is de siësta. Dit is een lange middagpauze die gebruikt wordt in om te lunchen en vooral ook om een middagdutje te doen. Deze gewoonte is ontstaan vanwege de hitte waar je vooral in de zomermaanden mee te maken krijgt. Het is dan immers te warm om lekker te kunnen werken, waardoor men liever een dutje doet op het moment dat de zon op het hoogste punt van de dag staat. Door de lange middagpauze werkt men ’s avonds langer door. Het is niet ongebruikelijk dat de werkdag pas ergens tussen 20 en 21 uur eindigt. Door globalisering merk je dat steeds meer bedrijven niet meer sluiten in de middag. Met name winkels die tot de grotere ketens behoren zijn overdag vaak continu open. Kleinere winkels sluiten vaak nog wel vanwege de siësta.

siesta

Taal

In Sevilla is Spaans de officiële taal. Houd er rekening mee dat het Spaans hier met een sterk accent gesproken wordt. Wie een beetje Spaans spreekt die zou zich zomaar in het lokale dialect kunnen verslikken. Met Engels kom je over het algemeen ook ver in Sevilla, al hebben we zelf gemerkt dat niet iedereen Engels spreekt. Dit geldt met name voor taxichauffeurs en op plekken waar wat minder buitenlandse toeristen komen.

Tijdsverschil

Sevilla ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze een zomertijdregeling die gelijk loopt met die van ons. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, terwijl op de laatste zondag van oktober er weer teruggeschakeld wordt naar de wintertijd. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en Sevilla.

Veiligheid

Sevilla is een relatief veilige stad. De sfeer is gemoedelijk en als toerist kun je je redelijk onopvallend door de stad bewegen. Toch zijn er ook in Sevilla mensen die het op je geld en waardevolle spullen gemunt hebben. Zakkenrollers zijn actief op straat en in het openbaar vervoer. Ze slaan vooral toe op plekken waar veel mensen samenkomen. Pas op voor de vrouwtjes die je op straat een ‘gratis’ takje rozemarijn aanbieden. Hun werkelijke doel is jouw geld.

veiligheid in Sevilla